6 Eylül 2013 Cuma

BENİM KİRACIM SAĞLAM BANA HER SENE KİRASINI VERİYOR

Benim tanıdıklarım var,şimdi istemediğin kadar para sahibi.Neden?Hiç bakmadılar fiyat hareketlerine. Mal sağlam;iner,çıkar.Temettüsünü alıyor,cebine koyuyor.Hatta temettüsü ile mal alıyor.''Benim kiracım sağlam.Bana kirayı veriyor'' diyor.O kadar basit.

Hakikaten uzun vadeli hisse senedi yatırımcısı olmak dağ başında arsa almaya benzer.3. köprünün nereden geçtiğini biliyor muydun düne kadar?Bilmiyordun.Orada arsan varsa zengin oldun.Buna benzer.Git dağ başından arsa al.Orada alacağın bilmem kaç metrekarenin,şehir içerisinde yüzde 1'ini alamazsın o paraya.Git oradan al.Geçerse vurur.Vurursa vurur.Ayrı ayrı taktikleri var bu işin. Benim çok iyi bir tanıdığımın taktiği şuydu: 5 tane hisse senedi mi aldı, 5 tane hisse senedi içerisinden hangisi yürüyor, yürümeyenden satar,yürüyeni alırdı.Ama yürümeyeni sıfırlamazdı. Yürüyen durduğu zaman satar,diğerini yerine koyardı. Tekrar girdiğinde diğerinde talep yaratıyor.Bu sefer bu yürüyor. Hem de daha çok alabileceği için çok talep oluyor,ama bu arada hisse senedinden hiç çıkmıyor. Düştü,çıktı,onun için dava değil.O şunu söylerdi:''Hisse senedi almak,bir erkek bir dişi koyun almaya benzer.Bunlar ürer,ürer,ürer.Sonra onları beslemek için tarla satın alırsın,yonca ekersin.Onlar için de dam yaparsın,bilmem ne yaparsın,böylece servetin çoğalır.Hakikaten çok büyük bir varlığı vardı.Ticareti çok iyi bilirdi.Onun rasyolarını yapardı.''Bu rasyo bozuldu,muhakkak buraya gelecek'' derdi.Onu satar diğerini alırdı.O rasyo tutardı bir gün.O edere bakardı.Ciroya bakardı.İlkokul mezunuydu bu adam.Küçük küçük kağıtları vardı,orada hesap tutardı.


Benim için işlem hacmi derin olanlar önemli..Ötekilerden istediğim zaman çıkamayacağım,paramı alıp cebime koyamayacağım.Kafam bozulduğu zaman,bir karar verdiğim zaman paramı alamayacaksam,o hapis olmaktır benim için. Mesela adada çok ucuza evler verdiler bana. Adaya gitmedim. Neden ? Çünkü hasta olursam beni kim doktora götürecek ?Yani hastaneye kim yetiştirecek gece yarısı,hapissin orada.Öyle şeyleri hiç sevmem.Ama tecrübem,yakinen gördüğüm şey;her kim yatırım yapacaksa Oyak hisselerini alsın.Ciddi,tıkır tıkır temettü veren,sağlam firma. Oyak'ın ortak olduğu hisseleri alanlar para kazanır.

Borsada önden koşanlar - Ceyhan Bektaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder