6 Eylül 2013 Cuma

YALNIZ ALMASINI ÖĞRENDİM.SATMAYA SIRA GELMEDİ,SATSA ONU DA ÖĞRENİRDİM

-Borsada işlem yapma tarzınız nasıldı?

Size İş Bankası hisselerinden bir örnek vereyim.1991-1992 yıllarında İş bankası hisse senedi 500 liraydı.Borsanın lider kağıdı falan da değildi.Biz 500 liradan kağıt alırken,İş bankası gelir satardı.''500 liraya ucuzdur'' inancı içerisindeydik.Bu hisse senedini bana Mustafa Yılmaz ısrarla tavsiye etmişti.Analizlerimiz de onu gösteriyordu.Sonra birdenbire İş bankası, Dışbank'ı sattı.Satar satmaz kağıt tavan tavan gitti ve 3 bin lira oldu. Ondan sonra biz hisse senedini sürekli toplamaya başladı,durmadan alıyorduk.Kağıt 18 bin liraya kadar çıktı ama krizde tekrar 3 bin liraya düştü. İş Bankası 25 bin liraya çıktı ,sonra 50 bin lira oldu.Şimdi dört milyon lira.Siz hesap edin,borsa böyle işte.Yani borsada alıp da bekleyen mutlaka para kazanır.Borsa bir al sat yeri değil.Ben al sat yaparak buradan para kazananın alnını karışlarım.Al sat yapmak kumardır.Bu arada Tüpraş da ilgilendiğimiz hisse senetlerindendi. Tüpraşın halka arz oranı düşüktü. Koi'den tanıdığımız bir kişi ''Bu kağıt 700-800 milyon dolar etmez,piyasa değeri çok yükseldi'' demişti. Oldukça iyi bir kağıttı.Zaman içerisinde hisse çok iyi fiyatlara geldi.Biz hep Tüpraş'taydık. Fiyat 7 bindeyken de,12 bindeyken de,25 bindeyken de.Sonra Tüpraş 105 bin lira oldu.Oradan 5'e mi ne bölündü,18 bin liraya geldi,12 binlere kadar düştü.Biz almaya devam ettik ve hisse 60 bin liralara çıktı.

-Yatırım stratejiniz nedir?

Biz borsa oyunu yapmadık.Biz kazanırken yatırımcı da bizimle kazansın istedik.Krizler olmasaydı en doğru yol bizimkiydi.Nitekim 3 bin liraya piyasaya çıkan kağıt bugün 4 milyona gelmiş.Yani hesap etseniz,ne gayrimenkul,ne şu,ne bu,hiçbiri yanına yaklaşamaz borsadaki çıkışın.Ama bu,beklersen,beklemesini bilirsen,sabredebilirsen böyle.Alıp satanlar, beklemeyip satanlar,bakın şimdi neredeler,ortalıkta görüyor musunuz? Ben borsada hep iyimser oldum.Zaten hayatta da iyimserim.Benim hayatımda çok zikzaklar oldu ve hepsinde de iyimserdim.

-Kararlarınızda en etkili analiz yöntemi nedir?

Temel analiz benim için çok önemli. Evvela sermayesi ve karı nedir diye bakarım.Piyasa değerini aynı sektördeki diğer şirketlerle karşılaştırırım.Bu karşılaştırmadan ucuz çıkan hisse senedine işareti koyarım.Ancak alım yapmam için,sahibini tanımam,borsa konusundaki tutumunu öğrenmem gerekir.Eğer borsada işlem yapmıyorsa,o hisseyi almaya karar veririm.Bu kararın uygulanmasındaki zamanlama için de son olarak teknik analiz ekibinin görüşünü alırım. O görüş de uygunsa, sonrası benim işimdir. Tahtada çizmeye başladığımda kimseyi dinlediğim yok.Orada tutmayın beni. Hisseyi alır,değerlenmesini beklerim.Bir hanım kızımız vardı,benim yanımda 6 ay kadar çalıştı.O vakit 5-6 kişi seansa giderlerdi.Yanımda oturuyor,tanıdığım biri geldi,''Hiç olmazsa Dündar Bey'den borsada birşeyler öğrendin mi?'' diye sordu. Hanım kızımız ''Evet,öğrendim.Yalnız almasını öğrendim.Satmaya sıra gelmedi. Satsa onu da öğrenirdim'' dedi.Bizim borsadaki durumumuz böyle işte.

Borsada önden koşanlar - Dündar Altay

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder