22 Şubat 2014 Cumartesi

HAFTANIN ARDINDAN

Bu haftaya internet yasasının onaylanması damga vurdu.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internet yasasıyla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulunarak "Düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım" diye twit attı. Bu twitin ardından sosyal medyada büyük bir tepki ortaya çıktı.Ve ardından Cumhurbaşkanı art arda unfollow yemeye başladı. Zamanında,kişiler internette özgürce vakit geçirmeli diye twiti atan da kendisiydi!

Bu hafta içerisinde bir çok temettü açıklaması geldi. Bunlardan İzocam 1,00 TL'lik nominal değerde hisse senedine brüt 1,2313869 TL; net 1,0466789 TL nakit temettü ödenmesini kararlaştırdı.

Halkbankın (Halkb) bilançosu geldi.Halk bankasının 2013 yılındaki bilançosunda konsolide olmayan net dönem karı 2.750.843.000 TL oldu. Öncekinde bu rakam 2.595.211.000 TL idi.Halk Bankasının 4. çeyrek konsolide olmayan net dönem karı da 740,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Beklenti 675,1 milyon TL idi.

Emlak konut gayrimenkul ortaklığının (Ekgyo) net dönem karı 2013 yılında 1 milyar 185 milyon 914 bin lira olarak belirlendi. Bu rakam 2012 yılında 488 milyon 913 bin TL idi.

Teknosa (Tknsa) 1 TL nominal değerli paya ödenmesi için net kar payını 0,3416830 TL olarak teklif etti.

Ak sigorta (Akgrt) 31 martta dağıtmayı düşündüğü temettüyü net 0,1685500 TL olarak belirledi.

Ereğli demir ve çelik fabrikaları (Eregl) 2013 yılında net dönem karını geçen yıla göre %92 artırarak 484 milyon dolara çıkardı. Favök karı da %19,2 oldu.

Kardemir demir çelik fabrikasının (Krdmd) 2013 yılındaki karı 100 milyon 98 bin 631 lira oldu.

Ve Türk Traktör de temettü açıklaması yaptı. Şirkette bir hisseye net 4,7780547 TL temettü ödeme kararı Genel kurula sunuldu.

Bol temettülü günler bizimle olsun. Bol kazançlar.



16 Şubat 2014 Pazar

İŞLEM HACMİ

Yaşlı bir borsacı genç bir borsacıyı yanına almış,borsanın inceliklerini anlatıyormuş. Bu önemli konu parkta yürüyüş yaparken konuşuluyormuş.
Yaşlı borsacı:
- Durumu değerlendirirken, kafanda ne kadar risk karşısında ne kadar kazanıyorum diye bunun hesabını iyi yapacaksın.Örneğin bak şuraya bir köpek pislemiş, normalde iğrenç ama sana "parmağını değdir ve yala,bunun karşılığında sana bir milyar veririm" dediğimde bu senin için bir fırsata dönüşür değil mi?
- Elbette.
- Haydi bakalım o zaman,sana bir milyar vereceğim parmağını değdir ve yala.
Genç denileni yapar,yaşlı borsacının sözünü ettiği bir milyarı cebe atar ve yürüyüş devam eder.
- Peki ben size bir milyarınızı geri almanız için şu köpek pisliğine parmağınızı değdirip yalamanızı söylesem siz ne yapardınız?
Yaşlı borsacı denileni hemen yapar ve bir milyarı geri alır.
Yan yana yürümeye devam ederler.Genç:
- Ceplerimizdeki para aynı, ikimizin de ağzında köpek pisliği tadı var. Ne fark etti? Yaşlı borsacı:
- Öyle deme; iki milyarlık işlem hacmi yarattık !!!

15 Şubat 2014 Cumartesi

GELECEK DİKİZ AYNASINDAN GÖRÜNMEZ

Bir daha ki sefer borsa düşerken felaket haberlerine aldırmayarak düşük fiyattan hisse senedi alacağım demek çok kolay. Ama her kriz bir öncekinden daha da kötü göründüğü için olumsuz tahminlere aldırmamak zorlaşıyor gittikçe. Borsadan korkup kaçmamanın en iyi yolu düzenli aralıklarla,farzedelim ki ayda bir kez alım yapmaktır.Bu sayede,borsaya güvendiği zamanlarda yatırım yaparak,borsanın geleceğini karanlık gördüğü zamanlarda elindeki hisseleri satmaya kalkışan yatırımcılardan daha karlı çıkacaksınız.
İnsanın kendi keyfine göre hisse senedi alıp satmasının dezavantajı,borsadaki hisseleri değerlerinin üzerine çıkan yatırımcının kendini iyi hissetmesi, değerleri düşünce hissesinin daha da uygun fiyata alacak duruma gelmesi sırasında kendini kötü hissetmesidir.Her ay belli bir miktar hisse senedi alarak bir kenara koyacak kadar disiplininiz yoksa kendinize borsaya inancınızı korumanızı sağlayacak başka bir metod bulmalısınız.
İsabetli hisse senedi seçiminde inancın rolü büyüktür.Her ne kadar F/k ve bilanço konusunda uzman dahi olsa,borsaya inancı yoksa gazetelerde okuduğu her manşetten,televizyonda gördüğü her haberden kolayca etkilenir.
Borsanın genel durumu hakkında olumsuzluğa kapılırsanız en genel durumu düşünün.Borsaya olan inancınızı yitirirseniz en genel durumu görmeye çalışın. En genel durumda neyi görürüz,borsanın geçmişte hangi değerlerden buralara geldiğini görürüz.Aynı durumda mevduatın,hazine bonolarının veya tahvillerin durumlarına bakın bir de.
Hisse senetleri yıllar boyunca defalarca değer kaybetti.Bu düşüşler korku değil,dehşet de saçmış zamanında. 1929-33 yılları arasındaki borsa çöküşü baya bi meşhur. Günümüzde buna benzer bir krizin geldiğini söyleyenler bile var sosyal medyada.1929 yılının grafikleri paylaşanlar insanların borsadan ürkmesine neden oluyor. 1929 da biz dünyaya daha gelmemiştik henüz.
Belki de gelecekte büyük bir borsa krizi çıkacak ama biz bunu önceden tahmin edecek yeteneğe sahip değiliz.Yoksa 4 borsa düşüşünde hisse senetlerimi satardım.Büyük krizlerin sonrasında bile hisse senetlerinin değer kazandığını görüyoruz.
Başarılı bir borsa yatırımcısı olacaklara karşı kendini hazırlar ve gözde hisse senetleri diğerleri ile beraber değer kaybedince o hisselerin üzerine atlayarak alım yapar.