4 Mayıs 2014 Pazar

DÖNGÜSEL ŞİRKETLER

Bazı şirketlerin satış ve karları düzenli olarak inip çıkar.Hatta bunun ne zaman gerçekleşeceğini önceden kestirebilmek bile olasıdır. Bunlar Döngüsel şirketlerdir. Büyümekte olan sanayilerin iş hacimleri git gide artar,döngüsel sanayilerde ise iş hacmi sürekli büyüyüp küçülür.
Otomotiv sektörü,hava yolları,çelik şirketleri,lastik şirketleri,kimyevi satan şirketler genellikle döngüsel şirketlerdir.Hatta savunma sanayi de döngüsel şirketler kategorisine girebilir,çünkü her hükümetin savunma politikasına göre karında bir düşüş veya yükseliş görülebilir.
Bir durgunluk olması durumundan sonra canlanan ekonomide döngüsel şirketlerin hisse fiyatları yükselişe geçer.Bu son derece normal bir durumdur.Canlı ekonomilerde insanlar yeni araba alırlar,uçakla seyahat ederler,çelik ve kimyevi maddelere talep artar. Ama ekonomi durgunlaşınca döngüsel şirketler bundan epey etkilenir.Ve döngüsel şirketlerin hisse fiyatları düşer.Eğer yanlış bir zamanda bu hisseleri alırsanız zarardan kara geçmeniz yıllar alabilir.

Döngüsel şirketlerde zamanlama çok önemlidir.İşlerin gidişatını önceden kestirebilmek,tahmin edebilmek için iniş ve çıkış işaretlerini çok iyi incelemek lazım. Tabi hava yolları,otomotiv,çelik gibi sanayilerde çalışıyorsak bu bizim için avantajdır ve bu avantajı borsada kullanmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder